top of page

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prikken) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China), waarbij naalden op bepaalde acupunctuur-punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. Acupunctuur helpt het lichaam het zelfhelend vermogen sneller op te pakken, zodat klachten verminderen of verdwijnen en biedt een oplossing bij chronische of acute lichamelijke klachten en emotionele onbalans.

Hoe werkt acupunctuur?

De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuur punten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. 

Door een naald in een acupunctuurpunt te steken worden bepaalde processen in gang gezet; je kunt de energie versterken waar deze te zwak is, afzwakken waar deze te sterk is, of in beweging brengen waar deze gestagneerd is.

Na verloop van tijd neemt het lichaam dit herstel van het evenwicht zelf over. Zo zet je in feite met acupunctuur het lichaam en de patiënt op het juiste spoor van het zelfhelend vermogen. 

Bij welke klachten wordt acupunctuur ingezet?

Acupunctuur helpt bij:

  • pijnklachten (hoofd-, rug-, schouder-), hernia

  • slaapproblemen, rusteloosheid, stress-klachten

  • kinderwens, zwangerschap

  • menstruele- en overgangsklachten

  • vermoeidheid, depressie, angst, stress, emotionele trauma

  • hooikoorts, allergie, astma, eczeem, psoriasis

  • verbeteren van het immuunsysteem, infecties

  • auto-immuunziektes 

  • verslavingsgedrag

etc.

Meridianen met acupunctuurpunten

Voor meer informatie ga naar: http://www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-who
Ik benader uw fysieke, mentale of emotionele klachten op de klassieke Chinese manier. Dit betekent dat naast de behandeling van de symptomen, vooral op zoek gegaan wordt naar de onderliggende oorzaak daarvan. Er is ruimte en aandacht voor emotionele aspecten van het herstelproces, dit gebeurt in een sfeer van vertrouwen, veiligheid en persoonlijke intentie.

Contra indicaties

Eigenlijk bestaat er slechts één contra-indicatie voor acupunctuur namelijk:  in bepaalde fasen van een zwangerschap zijn het gebruik van een aantal punten streng verboden tijdens deze periode.

Hoe verloopt een acupunctuur behandeling?

Tijdens het eerste bezoek aan de praktijk wordt middels een anamnese (vraaggesprek) geïnventariseerd wat uw klachten zijn. Omdat alle klachten in de Chinese geneeswijze met elkaar verbonden zijn, hoor ik ook graag van u ook kleine klachten, die voor u misschien niet van belang lijken. Daarna wordt er via de polsdiagnose gevoeld, hoe het gesteld is met uw energie huishouding, d.w.z. de kwantiteit en kwaliteit daarvan. Vervolgens maak ik een persoonlijk behandelplan. De punten keuze komt tot stand aan de hand van de polsdiagnose en het z.g. geboorteplaatje. De naaldjes worden geplaatst, terwijl u op de behandeltafel ligt. Bij sommige punten kunt u een korte of lichte prikkel of tinteling voelen. De naalden hebben ongeveer 21 minuten nodig om het doel te bereiken waarvoor ze geprikt zijn.
Het lichaam heeft even de tijd nodig zijn nieuwe balans te zoeken. Daarom volgen de behandelingen niet kort op elkaar. In het begin kan er voor gekozen worden elkaar wat sneller te zien, b.v. om de twee weken. Zodra het kan wordt de tussenliggende tijd bijv. 4-6 weken. 

Voor het eerste consult is het goed om rekening  te houden met ca. 60-75 min. Vervolgconsulten duren ca. 45 min. De naaldjes die worden gebruikt zijn altijd steriele wegwerp naaldjes die altijd eenmalig worden gebruikt. Hierdoor is besmetting onmogelijk. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal en er wordt niks mee in het lichaam gespoten.

Uiteraard wordt er eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Raadzaam is om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

Middels de polsdiagnose wordt de balans van de eigen energie gediagnosticeerd

Verschil tussen traditionele (moderne) en klassieke acupunctuur

Er is een verschil tussen klassieke - en moderne acupunctuur. De moderne acupunctuur heet ook wel TCM (Traditional Chinese Medicine). De klassieke acupunctuur heet CCM (Classical Chinese Medicine).
Waar de klassieke acupuncturist slechts enkele naaldjes prikt, gebruikt de moderne acupunctuur meestal veel naalden. De klassieke acupuncturist maakt een verschil tussen mannen en vrouwen; vrouwen worden met name rechts geprikt en mannen op de linker lichaamshelft.

Het belangrijkste verschil zit in de persoonlijke benadering. Meerdere patiënten met precies dezelfde klacht worden verschillend behandeld omdat eenieder een persoonlijke constitutie heeft. Zo wordt voor elke individuele patiënt een “tailormade” behandelplan gemaakt. Uit de geboortedatum wordt een Chinese horoscoop (geboorteplaatje) gemaakt waaruit de sterke en zwakke qi (energie) van der persoon zichtbaar zijn. Ook wordt rekening gehouden met het tijdstip van behandeling. Wanneer u met dezelfde klacht in de ochtend komt of in de avond, in de lente of in de herfst, dan wordt de punt keus aangepast aan de tijd van de dag en aan het seizoen.

_ERF0142.jpg

Acupunctuurnaalden zijn 0,2mm dun, steriel en verblijven 21 min op een acupunctuur punt

bottom of page