top of page

Tui Na Massage

Wat is Tui Na?

Tui Na (“Twiena”), letterlijk vertaald "Duw" (Tui) en 'Grijp" (Na), is een Chinese vorm van therapeutische massage en wordt al circa 4000 jaar beoefend. Veelal wordt Tui Na door doktoren beoefend, mede doordat hiervoor diagnose vaardigheden nodig zijn. Tui Na onderscheidt zich van andere massagevormen doordat er wordt druk uitgeoefend wordt op de meridianen en specifieke acupunctuurpunten, waardoor de Qi-stroom (lichaamseigen energie) vrij en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. Tijdens een behandeling wordt van verschillende massagetechnieken gebruik gemaakt:

 • Ca Fa (vegende techniek) 

 • Cuo Fa en He Fa (wrijftechniek) 

 • An Fa (druktechniek) 

 • Tui Fa (strijkbeweging) 

 • Da Fa (slag- en kloptechniek) 

 • Rou Fa (diepe circulaire, knedende techniek) 

 • Bo Fa (vibrerende techniek) 

 • Na Fa (grijptechniek) 

 • Gun Fa (rollende techniek) 

 • Ban Fa (strekking en wringing) 

 • Huang Fa (schommelende techniek) 

 • Ya Fa (druktechniek) 

 • Fen Fa (verspreidende techniek) 

 • Yun Fa (circulaire wrijftechniek)

 

 

Doel van een Tui Na behandeling is om de circulatievan Qi (energie) en Xuè (bloed) te stimuleren ofzo nodig blokkaden op te heffen, pathogenen teverwijderen of yin en yang in balans te brengen. 

Wat kan Tui Na voor u betekenen?

Wanneer de energie, de Qi van het lichaam niet in balans is of wanneer deze niet vrij kan stromen, kunnen er blokkades ontstaan. Dit kan leiden tot pijnklachten in spieren en pezen zoals bijvoorbeeld nek-schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Tui Na is erop gericht om de balans en de vrije stroom van Qi te herstellen en te onderhouden. Vanuit dit gedachtegoed kan Tui Na ook zeer goed preventief worden ingezet om klachten te voorkomen.

 

Door de Tui Na massage wordt de aanmaak van endorfine en oxytocine gestimuleerd. Deze lichaamseigen stofjes verminderen stress en verhogen uw geluksgevoel. De spieren zijn na de massage goed doorbloed en voelen weer soepel en ontspannen aan. Dit alles doet veel goeds voor het immuunsysteem zodat het zelfgenezende en -herstellende vermogen wordt vergroot.

Hoe verloopt een Tui Na behandeling?

Na een polsdiagnose en een kort gesprek over de klachten wordt de huid met olie gemasseerd. Afhankelijk van de behandeling komen eerst rug, nek, schouders aan bod daarna de armen, hoofd, benen en voeten.

Contra-indicaties 
TuiNa mag niet toegepast worden bij:

 • (Acute) infectie ziekten zoals open TBC

 • Open en ontstoken wonden, brandwonden (locaal)

 • Tumoren (locaal), metastasen

 • Zware hartziekten

 • Maag- of darmperforaties

 • Zwangeren: in bepaalde fasen mogen bepaalde punten niet behandeld worden  

 • Implantaten zoals knie-, wervel- of heupprothese (locaal)

 • Bloedstollingsproblemen

 • Overmatig eten en / of drugs-/alcoholgebruik

Guasha, Cupping, Moxa, Thumper, Magnesium olie

Tijdens mijn behandelingen maak ik ook gebruik van volgende technieken/materialen:

 • Guasha (Gua = schrapen, Sha = ophoping) 
  is een techniek waarbij met een speciale schraper van hoorn over de huid, waarop olie is aangebracht is, geschrapt wordt. Het is een manier om onzichtbare stagnaties in het lichaam zichtbaar op de huid te laten verschijnen. Deze onzichtbare stagnaties zijn afvalstoffen die opgeslagen zijn in het bindweefsel, de spieren en de gewrichten. Dit gebeurd als het lichaam niet meer in staat is om alle afvalstoffen via het lymfesysteem af te voeren. Het bindweefsel slibt dicht, de spieren verzuren en de gewrichten gaan ontsteken. Ook het bloed en energie kan niet meer goed stromen. Door dit alles kun je ontzettend veel klachten krijgen. Guasha stimuleert het ontgiftingsmechanisme, zodat het lichaam de losgemaakte afvalstoffen kan afvoeren. Bloed en energie kunnen weer stromen en diverse klachten en/of ziekte zullen verminderen of helemaal verdwijnen. 

 • Cupping
  Bij cuppingmassage wordt er gebruik gemaakt van plastiek cups op de schouders en rug. Middels een vacuümpomp trekt de cup vacuüm en trekt daarmee niet alleen de huid, maar ook het bindweefsel en spierweefsel omhoog. Hierdoor ontstaat extra doorbloeding en op deze manier zijn talloze klachten op bindweefselniveau en op spierniveau te verlichten, dan wel op te lossen. Het is een intensieve behandeling met een enorme dieptewerking. Na de behandeling zijn op de plekken waar de cups vast zaten rode/diep paarse plekken te zien. Dit is normaal verschijnsel. De plekken verdwijnen van zelf na een paar dagen. De behandeling is niet pijnlijk, maar het kan wel onaangenaam aanvoelen door de samengetrokken huid.

 • Moxa
  is afgeleid van het Japanse "Mo Cu San" wat "bijvoetkruid" betekent, het hoofdbestanddeel van de moxastick. Het is een behandeling met een moxastick (lijkt een beetje op een sigaar, en verspreidt een intense warmtestraling) van een acupunctuurpunt op het lichaam. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en stimuleert daar de energiestroom ofwel Qi. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, vermoeidheid, gewrichtspijnen, neuropathie, blessures (kneuzingen, verstuikingen), winterhanden en -voeten heeft moxa een heilzame werking. De moxa behandeling wordt ook gebruikt om een tekort aan “yang” energie in het lichaam te behandelen. Het is de yang qi die beweging en warmte regelt in ons lichaam. Een tekort aan yang qi leidt tot koude symptomen. Yang qi deficiëntie kan ook manifesteren in incontinentie of dunne ontlasting.

 • Thumper 
  De diepe percussie- of klopmassage (trillingsfrequentie: 20, 30 en 40 impulsen per seconde) van het professioneel massageaparaat "Thumper" (Gewicht: 1.4 kg) dringt diep door in alle lagen van de weefsels. Het apparaat is geschikt voor het opwarmen van de spieren, het verhogen van bloedtoevoer naar het te behandelen gebied en daarom het behandelen van gespannen spieren maar ook bindweefsel. Het is een ideale voorbereiding voor een TuiNa of acupunctuur behandeling omdat het Qi en bloed beweegt en zo de meridianen beter stromen. Ook heeft het een ontspannend effect doordat alle cellen losgetrild worden. Ongelooflijk veel kracht in een klein pakket en een perfecte behandeling tegen stressklachten!  

 • Magnesium olie VitaCura® (anti-stress spray)
  Veel mensen hebben ivm stress een (ernstig) magnesium tekort. Wat zijn de symptomen van magnesium tekort? Spierkrampen, rusteloze benen, slecht slapen, weinig energie en stress. De beste keus is dan om magnesium te gebruiken die zo zuiver en puur mogelijk is. Dit Zechstein magnesium komt uit de Zechstein bron in Nederland, Veendam. Op 1600 meter diepte ligt een laag zout  “ingeklemd” tussen diverse aardlagen, en hierdoor is het niet vervuild en tot op de dag van vandaag onaangetast en puur. Dit zout, ook wel vlokken of flakes genoemd, kan worden gebruikt in een ligbad of voetenbad. Hiervan is er een olie beschikbaar welke ik tijdens mijn massages op spierknopen spray en in de huid masseer. Het magnesium wordt via de huid opgenomen in het lichaam. VitaCura® magnesiumolie is een hoog geconcentreerde vloeibare vorm van magnesiumchloride, opgelost in water. Het wordt magnesiumolie genoemd omdat het olieachtig aanvoelt. Ingrediënten: water, 31% magnesium chloride.

  De beste en snelste route om magnesium op te nemen is via de huid. Dit kan worden gecombineerd met orale inname door tabletten te slikken. Belangrijk is bij de orale inname om dan te kiezen voor een goed opneembare vorm van magnesium. De werking van magnesium citraat is dan een zeer goede keuze. 

  Waar is magnesium goed voor en wat doet het? Magnesium is betrokken bij meer dan 300 (enzymatische) processen in het lichaam. Het is na water en zuurstof het belangrijkste mineraal in het lichaam. Dit moet je uit voeding halen; je lichaam maakt het niet zelf aan en slaat het ook niet op. Het lichaam verbruikt het, zodat er iedere dag behoefte is om het in te nemen. Het is belangrijk bij de goede werking van de spieren (hart), gewrichten. Ook wordt magnesium het “relaxmineraal” genoemd, omdat het betrokken is bij de prikkel overdracht van en naar de hersenen. Het is dus een anti-stress mineraal. Ook zorgt voldoende magnesium voor extra energie

  Mijn advies is ook om een voetenbad te gebruiken: even 20 minuten in lauw warm water met 150 gram magnesium zout en het verschil is vrijwel direct merkbaar. Op deze wijze is het magnesium tekort snel en adequaat aangevuld.​

 

Tui Na maakt van verschillende massage technieken gebruik om de Qi (energie) en het bloed te bewegen

thumper.jpeg

Thumper klopmassage aparaat

Magnesium-olie-500ml.jpg

Magnesium olie VitaCura®

bottom of page